Monday, July 25, 2011

rumah bagaikan hospital

Hehe..rumah saya ni dah jadi hospital..Check out sorg pesakit, masuk lagi 3 pesakit. Jenis penyakit sama lak tu..demam campak. tapi situasi agak kritikal kali ni sebab melibatkan si kecil 5 tahun..Kesian tengok nangis saja..Sabarlah anak2..sakit menginsafkan kita, selama ni asyik berlari2, terjerit2..akhirnya diam seketika. Mujur bukan diam salamnya, sebab tulah sakit ni sebagai tanda peringatan.

Saya jugak mendapat pengalam baru. baru mengenali rupa daun mambu (daun alternatif untuk mengurangkan campak). Dan yang menariknya saya dah pandai menggiling daun..hebat bukan? Lepas ni x perlu susahkan ibu giling daun mertajam (hilangkan jerawat dan parut). Hari2 saya boleh buat sendiri.

Dan hari ni jugak saya dapat minum 2 bijik ayaq nyok yang memang sedap giler. Untung ada pesakit campak dalam rumah, kita pun tempias sama..sedapppp.

Saya doakan anak2 cepat sembuh, kesian jugak kat kak. Minggu ni ja ibu ada nak jaga, minggu depan ibu dah nak ke pondok. Dan saya? susah hati sebenarnya...

Wednesday, July 20, 2011

sah 'orang gomen'

Minggu lepas dah dapat surat pengesahan jawatan. Alhamdulillah, telah sah dalam perkhidmatan awam dan memilih opsyen pencen. Tarikh sah jawatan 7 Disember 2010. Tarikh dapat surat minggu lepas (12 Julai 2011). Erm, hampir setengah bulan menunggu surat ni..Hebat bukan prosedur dalam kerajaan ni.

Meniti usia setahun jagung saya dalam perkhidmatan awam tetiba saya terfikir apa yang telah saya sumbangkan? Adakah saya benar2 telah menjalankan taklifan @ amanah yang diberikan kepada saya. Saya bersyukur atas jawatan yang mewajibkan saya menepati masa dan tak sesuka hati mengulat.

Tuesday, June 28, 2011

ada insan yang menghargaiku

Kisah ni berlaku minggu lepas, hari rabu lepas dan saya berpuasa pada hari tersebut. Dalam pukul lebih kurang 3 petang, berpusu2 pelajar masuk ke lobi..baru habis kelas. Dan tetiba berhenti salah seorang pensyarah unit bahasa inggeris di kaunter. Tahu dah mesti nak tempah bilik mesyuarat.

Tapi tiba2, beliau letak sebungkus beg plastik yang ada asam n maruku. "I give to you because u always smile and u have nice smile. Keep it up." Terkedu saya sebab saya x dela rapat sgt dgn lecturer ni, biasa2 ja..tapi hubungan yang harmonis la.

Tetiba berasa diri saya ni dihargai..and thanks a lot to Pn Ravichandrika...

Monday, June 20, 2011

Jawatan @ amanah

Saya terasa nak menulis malam ni bila mengenangkan keadaan di pejabat siang tadi. Perkara yang sama berlaku ketika saya di alam persekolahan, alumni, alam kampus, kerjaya dalam sektor swasta dan ketika ini dalam sektor awam.

Apa yea? Taklifan @ amanah @ jawatan @ menjadi ketua. Saya tidak pasti hendak menyatakan pendapat tesebut adalah boleh digunapakai atau tidak. Tetapi secara peribadi, saya merasakan adalah tidak sesuai untuk menggunakan pendapat tersebut.

Faham apa yang saya cuba sampaikan? Mengangkat sesorang yang agak bermasalah dari sedi disiplin dan etika kerja sebagai ketua dengan alasan apabila mereka diberi sesuatu taklifan, mereka akan berubah. Saya amat tidak bersetuju dengan pendapat ini.

Amanah sebagai seorang ketua bukanlah perkara kecil dan mudah. Sebab itu, pabila seseorang itu dilantik kita akan mengucapkan takziah..bukannya tahniah. Takziah di atas perlantikan yang mana kelak kita akan dipersoalkan tentang kepimpinan kita.

Bagaimana mungkin seorang yang menghadapi masalah disiplin dan etika diberi peluang untuk memimpin. Ya, mmg orang sebegitu perlu diberi peluang tetapi tidaklah berada dalam jawatan penting atau sebagai ketua. Ya, mereka boleh diberi jawatan sebagai ketua tetapi mungkin untuk jangka masa pendek..sepaerti short program. Tetapi tidaklah sebagai wakil kepada sesebuah kumpulan pekerja.

Erm, terfikir pula saya bagaimana mereka boleh berpendapat sebegitu. Mungkin mereka ini golongan yang bersangka baik, manusia boleh berubah. Tetapi tidak pada saya. Manusia boleh berubah tetapi amat sukar untuk berubah..

Friday, June 17, 2011

kepadaNya kita kembali

DariNya kita datang dan kepadaNya jua kita kembali. Malam ni genap seminggu pemergian mummy kak lina. Saya sendiri masih merasai kesedihannya..apatah lagi kak lina. Hairan jugak, kenapa saya berasa sedih sangat atas pemergian mummy kak lina. Mungkin kerana kami banyak berkongsi cerita ttg ibu kami..atau mungkin jua kerana kak lina sentiasa membangkitkan semangat saya, berkongsi idea dan cerita.

Saya amat menghargai kehadiran kak lina dalam hidup saya, dan yang paling saya terharu bilamana kak lina kerap follow up perkembangan saya. Thanks for ur support. And because of that saya dapat rasakan kesedihan yang teramat. But I'm sure that she is a strong woman. teringat pulak idea kak lina suruh sambung study kat oversea..University of Liverpool..I will do my degree and she will continue with her phd.

Berat yang saya rasa, berat lagi bahu orang yang menanggungnya..Later I will give her a call..Mungkin jua saya rasa takut bilamana keadaan ini berlaku pada saya. Ibu, sihat lagi..doaku padaMu ya Allah semoga pelihara ibu daripada sebarang malapetaka dan bencana.

Doa saya jua semoga mummy kak lina ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman..begitu jua dgn arwah ayah..amin ya rabbal alamin

Sunday, June 12, 2011

Cuti sekolah dan laptop

Hari terakhir cuti sekolah..Seperti biasa kak and kids berkampung di rumah. Selasa lepas abang chik balik, 2 malam ja. Tapi yang menariknya pabila melihat 2 heronya menggalas beg laptop..Hebat abahnya..

Rupa2nya laptop itu adalah pemberian projek terkini kerjaan..Adoi..apa la gunanya laptop baru yang canggih kepada budak berumur 15 tahun? On saja laptop, pasang lagu, main game. itu pun dok merungut pada si abah minta dipasang talian internet. Jangan abg chik, takut memudaratkan.

Betul la jugak ayat adakalanya teknologi boleh memusnahkan. Kakak ke3 (cikgu) memberikan respon yang cukup tidak puas hati terhadap pemberian laptop tersebut. Tengok kpd kemudahan yg disediakan kpd para guru (mmg teruk). Dan saya sendiri merasakan tidak wajar dan tidak sesuai. Mungkin patut diberikan kepada para penuntut IPT atau sekurang2nya para pelajar MATRIK berbanding budak2 di sekolah menengah.

Bayangkan 1 daerah menerima hampir 200 laptop, berapa banyak daerah yang ada di Malaysia dan berapa banyak peruntukan yang dihabiskan? apatah lagi jika pemmbeliaan melalui local order (LO)..Angka yang boleh mencecah juta2an.

Sedangkan banyak benda lagi yg lebih penting untuk dilaksanakan. Cost of living semakin tinggi. harga barang keperluan sentiasa naik. Harga roti gardenia dah naik 20 sen, susu pekat manis paling murah pun rm2.40. Belum lagi susu anak, pampers...

Alahai kerajaan..tidak saya fahami mengapa ramai rakyat hidup susah dalam negara yang aman, makmur dan memiliki sumber2 asli sendiri.

Saturday, June 4, 2011

orang gomen

Saya sendiri tidak meyangka akan membawa tittle 'orang gomen'. Mula bergelar kakitangan awam pada 7 disember 2009..dah hambir 1 tahun 6 bulan (tapi x confirm lg pun). 4 tahun bekerja dalam sektor swasta, saya rasa berbaloi dgn rezeki yang diterima seiring dgn tuntutan kerja. Tapi dari hari pertama sebagai penjawat awam, saya dah mula rasai ketidakselesaan, kerisauan dan macam2 lagi.

Dan benarlah label masyarakat terhadap 'orang gomen', sikit saya x nafikan. Mmg benar org gomen ni mengada2, curi tulang, careless and too many thing. Risau memikirkan apa yg nak dijawab tika di Padang Mahsyar nanti pabila dipersoalkan ttg waktu bekerja. Amanah sebagai seorang penjawat awam.

Mungkin sebab dah jadi perkara biasa dalam dunia 'org gomen'. Pagi punch in pukul 8 (kadang2 kawan yg terpaksa tolong), breakfast sampai 9.30 pg. Masuk borak2, gosip dulu. 12 tgh hari dah sibuk atur nak lunch kat mana. Itu belum kira kalau bos2 x dak or semester break ka.

Hakikatnya saya cukup risau mengenangkan keterlupaan 'orang gomen' tentang amanah dan tanggungjawab mereka. Saya bersyukur atas jawatan saya si penjaga telefon ini yg sentiasa memerlukan saya on time, punctual. Alhamdulillah..

Saturday, May 28, 2011

tasnim aka detective conan

Assalamualaikum dan selamat datang ke dunia tasnim...

First entry untuk blog ni..saya nak bercerita ttg di sebalik nama tasnim..
Tasnim nama yang boleh dipakai sama ada oleh lelaki atau perempuan.
Maksud nama tasnim adalah nama salah satu sungai di dalam syurga.
Mula mengenali nama ni ketika lepas SPM, ikut usrah kakak2 USM..
Dapat naqibah nama tasnim..kak Tasnim...
Sejak saat tu jatuh cinta dgn nama ni..
Dan akhirnya terus melekat hinggakan my signature pun guna nama tasnim..