Sunday, August 20, 2017

Meang Kam

Sebut gini tu lembut sket ya lidah..bg dengaq slang Siam. Kakak opismate kenalkan. First time makan, terkeluaq balik. Bau pucuk kadok tu..aduhhhhh. Kali kedua try kat poli pmtg pauh masa najib mai. Ada booth perkenalkan makanan siam. Try kali ni pejam mata gigit gak sampai habis, telan..sedapppp..hehehehe

Cheq dah terra food hunting la ni.

Tangan gebu member upis.



Thursday, August 10, 2017

Day Trip Gunung Kemerlong, Sik, Kedah 05.08.2017

Gunung kedua kutawan. Lokasinya di Sik, so meet point kami di petron Sik.
Jam 10 malam aku dah gerak dgn Mr Brill, keluaq awai tak nak ibu risau. Jam 11 dah sampai kat exit Gurun. As usual sleep seround. Janji dengan Nas dan kecik depa kejut pukul 1 pagi. Trip kali ni termasuk makan durian..yumm yumm yummy.

0200 : Meet point Petron Sik.
0230 : Bergerak ke kaki Gunung Kemerlong.
           Taklimat ringkas.
           Warm up.
0300 : Mula mendaki. Line up 32 orang, guider 6 orang.
0602 : Touch the peak...wooooo sejuk wei.
           Solat subuh.
           Breakfast beger ayam.
           Waiting for the sun rise.
           Selfie dan welfie.
           Lena seround...zzzzzzz
0900 : Turun.
1140 : Sampai bawah..fuhhh legaaaa.
           Terus ke kebun durian layan pulut durian.
           Sambung siap bahan bbq
           Lena lagi seround dalam kebun.
           Solat zohor...plus lunch tomyam and bbq ayam.
1600 : Lata mengkuang, mandi-manda...yihaaaaa..bestnya berendam.
1730 : Masuk kebun balik.
           Asar and makan duyan lagi dan lagi.
1830 : Bertolak balik dengan Mr Brill.


Cabang 5, simpang yang bisa menyesatkan hikers..be careful.

Masa naik tak nampak..bila nak turun baru menggeletaq..hahaha

We made it!!

Bila dah dapat line telefon..gitu laaaa

Mandi-manda Lata Mengkuang

Selepas briefing nak turun.

Lunch pulak

Lama tak berendam.

Nikmat betul tahun ni dapat makan buah fresh, banyak kali pulak tu.

Mentari muncul lagi

706 meter dengan trek pacak hampir sejam.

Wednesday, August 9, 2017

Day Trip Ban Pru, 15.07.2017

Ban Pru ye...bukan ban puru. Floating market baru kat Thailand. Buka Sabtu dan Ahad ja. Day trip jugak. Start dengan breakfast + lunch kat open house rumah Nas..(the foods so mabeles..berjuta2 bintang sedap). Lepas settle penuhkan tank perut, kami bergerak 7 orang bersama seketui toyota wish. Masuk ikut Padang Besaq. As usual shopping susu pisang, barang rumah sket, periuk belanga. Rate..hurmmmm mmg syahdu syahdan..Almost RM13. Ohhhh Jibun.

Dah habis memborang, terus ke Ban Pru Floating Market. For me Hadyai best lagi dan lagi ramai peniaga muslim. Sini dalam 20% ja. Pas ni tak mau mai dah. Makan, solat jama' maghrib isya'. Kami gerak balik, nak masuk ikut Bukit Kayu Hitam. Kat Sadao, singgah jap ziarah Panda and lampu lip lap. Ok la, cantik dan menarik. Dah pukul 10 mlm, settle cop pasport..shooottt back to Penang. 11.59 pm sampai rumah..Zasssss..akhirnya buku merah ku bercop jua utk 2017.

4 boboi 3 gegurl.

Pintu gerbang Ban Pru Floating Market

Nampak tak panda?

Muka belemoih dah masa ni.

Family panda.

Hadyai best lagi.

Banyak anjing.

Si pinky

Waiting for my kerabu megi

Pedas baq ang...

Dragon..fire x keluaq.

Tuesday, August 8, 2017

Day Trip Gunung Bubu, Gerik 08 Julai 2017

070717 adalah tarikh aku bergelar hiker newbie @ si nubis kubis. Gunung pertama yang aku daki Gunung Bubu. Mulanya aku google lokasi gunung ni di Kuala Kangsar. Tapi dalam group cakap meet point rnr Perah. Eh itu bukan jalan gerik nak ke Kelantan ka. Hahahahaha..aku mmg gitu. Pengikut yang setia dan tak banyak songeh. Follow ja iti yg group buat. Rupanya Gunung Bubu ada di dua kawasan iaitu Kuala Kangsar dan Gerik.

0100 : Sampai di rnr Perah, lena seround dalam keta.
0300 : Semua dah ada, guider dah sampai. Salam perkenalan, jom gerak.
0330 : Kaki Gunung Bubu, warm up..doa selamat perjalanan.
0345 : Start hiking. Line up 10 orang, guider sorang.
0830 : Sampai puncak. Selpie sebarang dua, makan kuih raya, lena seround.
1030 : Start turun.
1430 : Selamat sampai.
1500 : Lunch...hohohohoho..Bersihkan diri.
1700 : Balikkkk

Gegirl ada 4 org, tapi mana lagi sorang?

Peak

Trek pacak, lutut bertemu dagu.

Pewai dah masa ni..senyum pun tak ikhlosssss

Pacat banyak baq ang..parut sampai hari ni ada lagi.

Rumput karpet.

Tebai dan lembut..owhhh sedapnya.

Gunung pertama kutawan.

SHRMZB

There my buddy..adik yg kenalkan aku pd dunia hiking.

Masa balik guna trek sungai.