Monday, November 19, 2018

Pengalaman Masak Sendiri Sewaktu Pendakian

Gunung Yong Yap adalah trip hiking camping kali ketiga saya. Kali ni saya memilih gogo tanpa ration dan banglo. Saja mencuba kelainan, dan agak confident sebab kami berempat dan trip santai 3h 2m dan gogo adalah member-member kecik. Maka tugas menyusun dan membahagi ration, memilih menu diserahkan pada saya sbb 3 org adik lagi tu semua dlm private sector..Time keja agak tak menentu dan bzzzzz.

Maka menu yang diputuskan :

Jumaat
Breakfast dan lunch tapau sendiri.
Dinner : nasi putih, kari ayam brahim, teloq dadar, teh o panas.

Sabtu
Breakfast : roti gardenia butterscootch.
Lunch : megi dan teh o panas (di peak)
Dinner : nasi putih, sambal sotong sharifah, sayoq fucuk, teloq dadar, teh o panas.

Ahad
Breakfast : nasi goreng cili padi, teh o panas. Tapau untuk lunch sama.

Pek brahim tu ok jugak. Sambal sharifah out manis.

Tapi lain jadinya sebab hari kedua tu ot, sampai kem agas kui 10.40 malam. So, pagi ahad tu kami makan mewah la perabih semua ration yang dibawak.

Hasil shopping di tesco.

Mula susun ration.

Cara simpan teloq dalam egg cover. Kena balut dulu sama ada dgn kertas atau tisu. Selotep elok-elok.

Susun bagi dok terletak elok.

Taraaa gini lah jadinya.

Sayoq fucuk masukkan dalam tupperware.

Alhamdulillah tak hancoq berkecai.

Apa pun letak nasik ngan ayaq dulu.

Hadek2 dah kelaparan..belasah jajan pa ja yang ada dulu.

Makan sampai lincin.

Dinner hari pertama.

Dinner hari kedua jam 11 malam selepas ot menawan peak. Tak larat dah nak masak lauk. Lepas makan letak ja kat luaq terus masuk sleeping beg.

Ini breakfast mewah hari last. Perabih segala ration, pastu tapau utk lunch sama. Mabelesssss

2 comments:

  1. menariknya....baru taw perkataan sebenarnya adalah ration...ngehngeh ngeh...sebelum ni sebut lain....ooo dapur kecil itu, hasilnye besau....

    ReplyDelete
  2. ngeh ngeh..ration la guna bahasa omputih..takat masak 4 org bole la stove besaq tu..

    ReplyDelete